Кухар
Про смаки не сперечаються. Ми часто використовуємо цей вислів, коли мова заходить про якусь книгу, кінофільм, одяг. Але своїм походженням вислів зобов’язаний кухарському мистецтву. Готування їжі – кулінарія, кухарська справа – давнє мистецтво. Можливо, саме творча сторона кулінарного мистецтва й залучила до цієї сфери людської діяльності вчених, композиторів, письменників.
Кухар — одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Люди впродовж всього свого життя три рази на добу віддають себе у владу представників однієї з самих стародавніх професій на землі — кулінарної. Добрий кухар цінується у всі часи і у всіх народів.
Про кухарів, їх мистецтво складають прислів’я і приказки, розповідають легенди.
Кухар – це в першу чергу творець. Творець прекрасного, смачного, привабливого.
Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того щоб творити.
Послуги харчування одночасно є найважливішою складовою потребою будь – якої людини.
На перший погляд нічого мудрованого в кулінарній професії немає. Багато кому здається, що професія – неважка , вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай — чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кухарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально. Від нашої роботи залежить праця, відпочинок, навчання, здоров’я практично всіх людей.
Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє особливою рухливістю рук і пальців. На стіл страву кухар подає красиво, тому кожний кухар — трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт.
Зараз з’являється можливість відкривати невеликі кафе, кафе-закусочні, кафетерії, міні-бари.Людям подобаються такі заклади харчування, де їх привітно зустрічають та смачно готують, де вони відчувають турботу, повагу і увагу. Тому саме такий заклад не буде порожнім, а його власник та кухар матиме моральне задоволення та і прибуток.
Кондитер
Розвиток капіталізму у XIX столітті привів до розвитку всієї харчової промисловості. Невеликі ресторації та кафе прагнули наслідувати нову моду, і з’являється окрема посада кондитера, що спеціально виготовляє солодощі до чаю та кави.
Професія «кондитер» — складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь. Від покоління до покоління передавали люди досвід приготування кондитерських виробів
Професія кондитера — широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку. Кондитер має тонкі відчуття смаку і запаху, вміло поєднює смакові речовини у різних пропорціях для забезпечення приємного смаку і аромату готових виробів, підбирає кольори кремів природних тонів, творчо мислить.
Професія кондитера – вимагає постійного пошуку і творчої фантазії, щоб дивувати відвідувача, коли він заходить в їдальню, кафе чи ресторан.
Тому у вітрині кондитерського відділу нас з вами приваблюють різні види тортів, тістечок, кексів, крекерів, вафель, пряників. Всі вони гарно оздоблені, смачні та поживні. Кожний з цих виробів відрізняється специфічним смаком, зовнішнім виглядом, технологією приготування, терміном зберігання.