Неділя, 19.05.2019, 10:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Професійно-технічне училище №53 с.Войниха

Кухар; кондитер

Кухар

Про смаки не сперечаються. Ми часто використовуємо цей вислів, коли мова заходить про якусь книгу, кінофільм, одяг. Але своїм походженням вислів зобов’язаний кухарському мистецтву. Готування їжі – кулінарія, кухарська справа – давнє мистецтво. Можливо, саме творча сторона кулінарного мистецтва й залучила до цієї сфери людської діяльності вчених, композиторів, письменників.

Кухар — одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Люди впродовж  всього свого життя три рази на добу віддають себе у владу представників однієї з самих стародавніх професій на землі — кулінарної. Добрий кухар цінується у всі часи і у всіх народів.

Про кухарів, їх мистецтво складають прислів’я і приказки, розповідають легенди.

Кухар – це в першу чергу творець. Творець  прекрасного, смачного, привабливого.

Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того щоб творити.

Послуги харчування одночасно є найважливішою складовою потребою будь – якої людини.

 

На перший погляд нічого мудрованого в кулінарній професії немає. Багато кому здається, що професія – неважка , вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай — чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кухарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально.  Від нашої роботи залежить праця, відпочинок, навчання, здоров’я практично всіх  людей.

Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє  особливою рухливістю рук і пальців.  На стіл страву кухар  подає красиво, тому кожний кухар — трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт.

Зараз з’являється можливість відкривати невеликі кафе, кафе-закусочні, кафетерії, міні-бари.Людям подобаються такі заклади харчування, де їх привітно зустрічають та смачно готують, де вони відчувають турботу,  повагу і увагу. Тому саме такий заклад не буде порожнім, а його власник та кухар матиме моральне задоволення та і прибуток.

 

Кондитер

Розвиток капіталізму у XIX столітті привів до розвитку всієї харчової промисловості. Невеликі ресторації та кафе прагнули наслідувати нову моду,  і з’являється окрема посада кондитера, що спеціально виготовляє солодощі до чаю та кави.

Професія «кондитер» — складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь. Від покоління до покоління передавали люди досвід приготування кондитерських виробів

Професія кондитера — широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення,   творчого пошуку. Кондитер має тонкі відчуття смаку і запаху, вміло поєднює смакові речовини у різних пропорціях для забезпечення приємного смаку і аромату готових виробів, підбирає кольори кремів природних тонів, творчо мислить.

 

Професія кондитера – вимагає постійного пошуку і творчої фантазії, щоб  дивувати відвідувача, коли він заходить в їдальню, кафе чи ресторан.

Тому у  вітрині кондитерського відділу нас з вами приваблюють різні види тортів, тістечок, кексів, крекерів, вафель, пряників. Всі вони гарно оздоблені, смачні та поживні. Кожний з цих виробів відрізняється специфічним смаком, зовнішнім виглядом, технологією приготування, терміном зберігання.