13:57
Екскурсія "Крути-Батурин-Чернігів"

Група учнів на чолі із викладачами професійно-технічного училища №53 с.Войниха, 06.-07.04.2017р. здійснили екскурсію пам’ятними місцями Чернігівського краю. Подорож розпочалась із відвідування Меморіального комплексу пам`яті героїв Крут.

Меморіал присвячений битві під Крутами, що відбулася 29 січня 1918 року. У цей день недалеко від селища Крути відбувся 5-годинний бій між 4-тисячною армією більшовиків і 400-ми київськими студентами і бійцями вільного козацтва. Меморіальний комплекс складається з монумента битви за Крутами, символічної могили-кургану, озера у формі хреста і каплиці. На пагорбі висотою близько 7 метрів розташований пам`ятник у вигляді червоної колони. Її висота – 10 метрів.

У 2006 році відбулося відкриття меморіалу за участю Президента Віктора Ющенка. Кілька років по тому меморіальний комплекс був доповнений відкритою залізничною платформою військового ешелону і сімома старовинними вагонами. У них розміщується музейна експозиція, присвячена подіям 29 січня 1918 року.

Того ж дня учні відвідали історичне місто Батурин, де відвідали палац гетьмана Кирила Розумовського.

Триповерховий палац, побудований в стилі класицизму, був домінантою цілого комплексу та височів над крилами, розташованих на боці його флигелями, розташованими по обидва боки і великим садом. Перший поверх Палацу був виконаний в стилі римської архаїки. Батуринський палац поєднував в собі таке поєднання архітектури і дивовижного пейзажу, яке немає собі рівних ніде.

Наступним учні відвідали будинок Генерального судді в. Кочубея, який зберігся до нашого часу і має велике історичне та культурне значення, дім розташований посеред чудового парку.

Він став свідком формування, розвитку та знищення міста Батурин – резиденції лідерів українського гетьманської доби. Будівництво будинку суду загальної юрисдикції приписують першому батуринському гетьману Дем’яну Многогрішному.

Це приміщення має унікальну та захоплюючу історію. Це єдина споруда , яка дійшла до нас з часів гетьманів Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича та Іван Мазепа, це приміщення вціліло під час жорстокого знищення Батурина російськими військами під керівництвом Олександра Меншикова в листопаді 1708 році. Саме про нього згадував Тарас Шевченко у вірш «Великий підвал».

Під кінець першого дня екскурсії учні побували в Архітектурно-меморіальному комплексі «Цитадель Батуринської фортеці», який яскраво ілюструє вид найбільш укріпленої частини фортеці міста Батурина 1669-1708рр.

Гетьманський будинок являє собою реалії кам'яної архітектури другої половини XVII ст., а також інтер'єри будинку, естетичні смаки перших українських гетьманів – Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича, Івана Мазепи. Важливим об’єктом Цитаделі являється дерев’яна церква Воскресіння Христового, яка є усипальницею героїв батуринської оборони 1708 року. В церкві екскурсанти помолились за невинно вбитих батуринців та запалили свічку пам’яті, також дізналися, що з підвалу церкви йде підземний хід, який виявили лише в травні 2008 року.

Другий день екскурсії розпочався екскурсією найбільш визначними місцями стародавнього міста Чернігова. В «старому» місті вражає все: Десна, набережна, площа, парк. Чернігів зберіг 12 гармат, що подарував Петро І місту для його укріплення.

Після прогулянки старим містом учні відвідали Лавру.

Через деякий час всі були в захваті від побаченого у діючому Троїцькому чоловічому монастирі.

Категорія: Новини училища | Переглядів: 585 | Додав: pty53sait | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar